uvod se rad ins re vedo ko
 
 



TÁBOR 2018

PIRÁTI Z LOMÍČKU

13. den - 26. 7.
Děla
Každá posádka dostala pilu, sekeru, hřebíky, provázek, gumu do praku a piráti měli za úkol vyrobit funkční dělo, se kterým stříleli do lodi.
V průběhu dne se šly všechny posádky vykoupat do Lomíčku a v kiosku koupit nanuka. Dohrál se turnaj ve stolním tenise. Protože drhnutí paluby patří k méně zábavným činnostem, tak jsme si to trochu zpestřili mýdlovými závody. Piráti si předávali namočené mýdlo.
Dnešní večerní nástup se trošku protáhl, protože probíhalo vyhodnocení táborové hry, nejuklizenější kajuty... Poklad byl ve formě batůžku, balíčků dobrot, ručníčku, mýdla-piráta, táborové propisky, samolepku a svítícího medvídka. Současně nás čekala sladká odměna. Naše pirátka Terezka měla 13. narozeniny, tak jsme od její maminky dostali pro všechny piráty rolády. Pozn.: nezbyl ani kousek :-). Večer následoval závěrečný pirátský mejdan (protože se piráti dobře balivi, končili jsme v půlnoci).


 

12. den - 25. 7.
Ostrov lásky
Ostrov lásky je místo, kde se všichni mají rádi, chovají se k sobě slušně, pomáhají si.
Během dne se vyhlásilo, že dívky klukům musí říkat "broučku" nebo "láskou" a kluci holkám "beruško" nebo "miláčku", když se splete, nakreslí se mu na tělo srdíčko. Dopoledne jsme měli ukázku dravců. Největší úspěch měl orel "Koupelna".
Cestou na koupání v Lomíčku jsme si zahráli mezinárodní vyznání lásky, po trase vyznačené srdíčky, na kterých bylo napsáno vyznání lásky v různých jazycích a piráti se snažili je správně přiřadit k jednotlivým řečem.
Odpoledne jsme hráli zásah Amorovým šípem. Soutěžící se snažili zasáhnout cíl (hod míčem do obruče, hod kroužkem na kolík, kuželky, kopání do branky. Jednotlivé posádky hrály petang.
Večer po uvaření III. oddílu na ohni jsme se sešli u táboráku a pěkně si zazpívali.

 

11. den - 24. 7.
Pultanela
Pultanela je ostrov, na kterém rostou zázračná jablka, po snězení zeleného se cyklus života mění. Děti se narodí jako starci a pozvolna mládnou. Po červeném jablku se procest zastaví a lidé se promění v motýli. Ráno po snídani jsme podávali zelená jablka. Protože nám počasí přeje a bylo horko, využili jsme Lomíčku a šli se vykoupat, zároveň děti stříkaly ze džberovek. Mezitím jsme vymýšleli otázky ze života teenagerů a vhodné z nich jsme použili do kvízu. Odpoledne jsme šli do jeslí. Děti se mezi sebou krmily se zavázanýma očima mrkvovým salátem, zkoušely si vleže dát palec u nohou k puse, nosily se na zádech, hledaly dudlíky, říkaly říkadla. Po večeři jsme pokračovali. V plenkách a v podřepu jsme se museli dobatolit kolem kužele, naši lodivodi si dali závod, kdo vypije rychleji mléko z dětské lahvičky a nakonec jsme oblékali nemluvně. Poté jsme dětem dali červené jablko, aby se mohly vydat na noční hru Motýlci. V lese na stromech jsme připevnili osvětlené motýli a pod nimi byly hromádky malých papírových motýlků stejné barvy.



10. den - 23. 7.
Ostrov Gustava Frištenského
Piráti museli být zdatní a mít dobrou fyzickou kondici, aby zvládali těžkou práci na lodi i tahání naloupených pokladů. Proto jsme dnes přistáli na ostrově pojmenovaném po slavném českém zápasníkovi. Dopoledne jsme měli ukázku s přednáškou od Červeného kříže. Děti se naučily poskytnout první pomoc, vyzkoušely si resuscitaci na figurině. Největším zážitkem bylo maskování různých zranění.
Odpoledne jsme měli pirátskou olympiádu. Piráti sportovali v disciplínách: běh bum bác, skákání v pytlích, chůdy, rybolov, hod dělovou koulí, slepý pirát, žízeň, ulička smrti, pásek, skok přes švihadlo.
Po večeři jsme ještě zvládli skok přes lano. I. oddíl plnil večer další úkol - uvařit na ohni polévku a upéct placky. I když někteří piráti vařili v kotlíku poprvé, výsledek byl výborný, což ukazovaly prázdné kotlíky. Před večerkou nás ještě čekalo prověření znalostí ze zdravovědy. Zákeřní piráti nám unesli lodivody. Jednotlivé posádky si své lodivody musely najít a zraněné ošetřit.



9. den - 22. 7.
Ostrov báječného lenošení
Celé dopoledne bylo odpočinkové, budíček ani rozcvička nebyly. Děti jak vstaly, tak se šly nasnídat. Po snídani jsme si z písku vysypali pirátské obrázky, poté shlédli divadelní scénky - přepadení lodi, vysazení vzbouženců na pustý ostrov, dělení kořisti a vzpoura na lodi. Naši piráti se s tímto úkolem popasovali úžasně, divadla byla skvělá. Pak jsme si zahráli hru mořská příšera, kdy se posádky měly přemístit po ostrovech a piráti nesměli stoupnout na zem, protože by probudili mořskou příšeru. Po posunutém nedělním obědě jsme provedli sanitární odpoledne. Grund chatek už byl nutný. Pak nás čekala odpočinková činnost - pozapomenutá sláva hliněných a skleněných kuliček. Na různých stanovištích si děti vyzkoušely hod na důlek i poslepu, klasickou hru kuliček, kuličkový minigolf.... K večeři byl raut. Po večeři se naše jídelna přeměnila na kino. Pirátům jsme pustili - no, co jiného než Piráti z Karibiku.
Pozn.: během dne probíhalo lenošení - drbání na zádech, kadeřnictví, kosmeťák, tetování....

 


8. den - 21. 7.
Ostrov radovánek
Ráno si každá posádka vylosovala téma na divadelní scénky. Během dne si připravili z kulatých papírových tácků masky a divadelní představení.
Dopoledne se jednotlivé posádky vystřídali u střelby. Po poledním klidu jsme měli bitvu v podobě vodních bomb. Odpoledne soutěžili jako bezrucí piráti. V lese si museli najít vhodný klacek (hák) a připevnit pomocí šátku na ruku. Pomocí háku poté sbírali kroužky, strkali míčky po vyznačené trase, hledali poklad (ping-pong míček) bez použití rukou (z vody do mouky).
I když v podvečer trošku sprchlo, na náš pirátský mejdan přestalo. Piráti si diskotéku moc užívali, jako překvapení měli krásný ohňostroj. Zpestřením mejdanu bylo taneční vystoupení vedoucího Míry.

 

7. den - 20. 7.
Ostrov hazardu
Ihned po snídani jsme vyrazili na celodenní výlet - plavbu pirátskou lodí (parníkem na Hracholuskách). Na parníku jsme byli pouze my, takže jsme si plavbu užili. Pak jsme zakotvili u bistra, kde jsme snížili objem našeho kapesného a autobusem přejeli k hradu Buben. Tam nás čekala stopovačka s hledáním pokladu. Po návratu do tábora a večeři jsme měli Casino, ve kterém jsme použili peníze získané z pokladu. Hazard se dětem fakt moc líbil. Za finanční výhru v Casině si děti mohly koupit různé dobroty.



6. den - 19. 7.
Ostrov čísel
Piráti během celého dne nesměli používat ve své řeči množné číslo podstatných jmen. Vyzkoušeli jsme to při obědě, kdy byly knedlíky a jestliže chtěli dva, museli říct knedlík, knedlík. Dopoledne jsme hráli hru číslovaná, kdy královská fragata naložená poklady se potopila a členové posádky očíslované poklady museli najít a přinést.
V rámci koupání v Lomíčku jsme lovili soudky (korky) se zásobami a střelným prachem. Nebylo to jednoduché, soudky bránili zákeřné chobotnice (vedoucí).
Zahráli jsme si hru nohy-ruce. Po večeři byla hra pro celý tábor na čísla. Piráti s přiděleným číslem seděli proti sobě ve dvou řadách a kapitán vyvolal dvojici, která musela přeskákat nohy ostatních a vrátit se na své místo. I přes nějakou tu odřeninu, naraženinu se dětem hra líbila, takže to někdy zopakujeme (zdravotnice naše nadšení nesdílela ;-) ).


5. den - 18. 7.
Stromovousův ostrov
Piráti přistáli na ostrově, který byl plný krásných stromů. Všude se linula nádherná vůně a ozýval se líbezný ptačí zpěv. Nebyly tam lidské bytosti, ale elfové, skřítci a víly...
Během dne se piráti učili luštit nejrůznější šifry. Dopoledne jsme si zahráli pexeso, šiškiádu. Po obědě jsme využili horka a šli se vykoupat do Lomíčku, kde jsme si také zahráli hru muž přes palubu (piráti lovili kuželky). Odpoledne jsme vyráběli z přírodních materiálů ptáčka a z šišek pyramidu. V podvečer jsme se naučili něco o stromech, vyluštili křížovku a šli ke Stromovousovi. U něho jsme zavěsili na strom vyrobené ptáčky a on nám pustil píseň stromů.




4. den - 17. 7.

Ráno jsme se probudili na ostrově přátelství. Při jednotlivých hrách si piráti vyzkoušeli, jak umí spolupracovat a že se jeden bez druhého neobejde. Piráti si předávali pod krkem míček, jeden navigoval druhého se zavázanýma očima, běhali po dvojicích se svázanýma vnitřníma nohama, nosili se na sedátku z rukou...
Při výcviku pirátů nechyběl ani nácvik rozkazů (posádko, saluto!). Protože bylo horko, po poledním klidu jsme si zahráli mokrouše (přenášení namočené houby nad hlavou a poté házení s mokrou houbou). Pak následovaly hry s balónem. Po večeři se jednotlivé posádky snažily obsadit co nejvíce ostrovů. Po odstartování po jednom vybíhali k ostrovům a snažili se umístit lísteček z papíru na libovolný ostrov. Nejlépe se dařilo 1. a 3. posádce.




3. den - 16. 7.
Dnes jsme si přivstali, protože po brzké snídani nás čelala projížďka na koni na nedalekém Ranči Lisov. Před obědem jsme hráli hry v oddíle. Po poledním klidu jsme si zahráli hru typy pirátských lodí. Cestou do Hradce piráti luštili názvy lodí. Odměnou jim byl nanuk a jiné dobroty z nákupáku. Pak jsme se vrhli na vlajkovou abecedu. Každý pirát měl za úkol vyrobit jednu vlajku (písmeno abecedy) a po večeři si mezi oddíly vysílali vzkazy. Večer jsme se sešli u táboráku, kde za doprovodu kytary jsme si zazpívali táborové písničky. Po setmění začala noční hra plížení na palubu. Poklad osvětlen mihotavým světlem petrolejky hlídal dřímající kapitán, úkolem našich pirátů bylo nepozorovaně se proplížit a získat penízek z pokladu. Co dodat, máme moc šikovné piráty.




2. den - 15. 7.
Dnes proběhlo seznámení posádek. Piráti si vymysleli název pro svoji posádku, absolvovali pirátské minimum (stříleli ze vzduchovky, střelbu na lahve, popis lodě...). Po obědě jsme získávali zásoby od domorodců (ti však své zásoby dostatečně bránili). Ještě nás čekal obchod s obuví a oblíbená hra dětí - zvířátka (se zavázanýma očima se jsme se museli dorozumívat pomocí zvířecích hlasů). Po večeři byly hry v oddíle. Během dne se děti učily táborovou hymnu "Dva roky prázdnin".


1. den - 14. 7.
Dnes jsme se všichni sešli na Lomíčku. Základna tábora se přeměnila na pirátskou loď. Nad kajutami se třepetá pirátská vlajka. Kapitáni v pirátských převlecích přivítali děti. Po ubytování do kajut měly posádky za úkol najít jednotlivé body pirátského kodexu, naučit se ho a přetlumočit komodorovi. Pak následovala slavnostní přísaha. Za svitu loučí děti otiskem prstu potvrdili souhlas s pirátským kodexem a tím se všichni stali piráti.


LOMÍČEK 2017
HARRY POTTER

 

LOMÍČEK 2016
ASTERIX A OBELIX


k


LOMÍČEK 2015
Od města k městu








Počasí Hradec (Plzeň-jih) - Slunečno.cz


ch






 
 
si a