uvod se rad ins re vedo ko
 
 


TÁBOR 2018
PIRÁTI Z LOMÍČKU

 

Čtvrtek 27. 7.
Dnes jsme se probudili do krásného slunného počasí - hurá, takže můžeme v celotáborových soutěžích pokračovat. Po snídani jsme si zahráli hru písmena (po vyhlášení písmene ho zástupci koleje museli v určeném prostoru najít. V běhacích hrách jsme pokračovali. Z lana byla vytvořena aréna a v každé vnější čtvrtině kruhu stála jedna kolej. Každý z koleje musel oběhnout 2x arénu. Vyhrála nejrychlejší kolej. Vytvořenou arénu jsme nechali a snažili jsme se co nejvíce hodit míčků do krabice uvnitř. Ale nebylo to tak jednoduché. Krabici bránili profesoři jiných kolejí.
Po obědě jsme se pustili do štafetových her - nošení "brambor", běh trojnohý, závody trpaslíků, štafetu s koštětem, běh ke kuželu. Po svačině jsme si zahráli poslední celotáborovou hru teror Dolores Umbridgeové. Profesorka během dne dětem vyvěšovala různé zákazy, takže naším úkolem bylo najít její pracovnu a zjistit, co vše růžového tam má.
A jak táborová hra dopadla? Všechny koleje se po kolejnici dostaly až do Bradavic, takže vyhráli všichni.
Už odpoledne v Bradavicích začala závěrečná diskotéka, která končila v pozdních "večerních" hodinách. V průběhu diskotéky probíhaly různé soutěže - zrcadlo, destičkovaná, tancování s balónkem.


Středa 26. 7.
Po snídani a úklidu tábora jsme se pustili do přeměňování. Každý oddíl si vylosoval zvíře, ve které se přeměnili jednotliví členové oddílu. Všem jsme zavázali oči, rozmístili je po táboře a museli se dle zvířecího hlasu sejít. Mohli jsme slyšet mňoukání, štěkání, bučení a kdákání. Po hře se opět všichni přeměnili na studenty Bradavic a pokračovali ve výuce - dnes bylo poslední vyučování. Odpoledne jsme hráli hru osvobození zajatce (profesora koleje). Jediný způsob, jak se dostat k profesorovi a osvobodit ho, bylo pomocí destiček jako po ostrůvkách, které se podávaly zezadu dopředu. Po svačině začalo pršet, tak jsme dětem pustili film; někteří gumičkovali, hráli stolní hry (dámu, šachy, kulečník, karty ...). V tomto duchu to šlo až do večera, protože déšť neustával.

 

Úterý 25. 7.
Po snídani jsme si zasoutěžili ve člunkovém běhu, odměnou bylo lízátko. Někteří si zahráli hru "ruce vzhůru". Potom byla dětem připravena ukázka dravců. Mohli jsme vidět sovu pálenou, puštíka, výra, káně, orla ... Poté opět pokračovalo vyučování. Po poledním klidu jsme vyrazili do okolí. Na cestě do Lisova (ke kapličce) byly rozmístěny hádanky a na konci studenty čekal poklad. Po sváče - hot dog - jsme skákali přes lano. Nejlepším skokanem tábora byl Dominik A. Večer po sprchování jsme dětem pustili film.

 

Pondělí 24. 7.
Hned po snídani se děti opět střídaly u skákacího hradu. Ti, co se neklouzali, se učili šifrování (runy), hráli hru Boj s Bubákem - úkolem studentů bylo přeskákat se svázanýma nohama hřiště pro svoji hůlku, aniž by se jich bubák (profesor) dotkl. Odpoledne jsme vyrazili na výlet do Prasinek (Hradce). Cestou byly pověšeny obrázky kouzelných tvorů s jejich charakteristikou. Na konci cesty měli studenti na základě získaných poznatků odpovědět na otázky. Nechyběla ani návštěva místního obchodu. Po večeři jsme si zazávodili na jednorožci. Pak jsme si zajeli na dostihy a protože se celkem ochladilo, večer jsme dětem pustili 2. díl Harry Potter

 

Neděle 23. 7.
Dnes jsme se probudili a trošku nám zapršelo. Ale jelikož máme neděli jako odpočinkový a sanitární den, tak jsme i budíček měli systémem, jak se kdo probudil, tak se šel umýt a nasnídat. Po snídani (cca 10 hod) jsme dětem připravili letní kino. Pustili jsme jim první díl Harry Potter. Během dopoledne nám byl v táboře nainstalován skákací hrad - skluzavka, která tu bude až do pondělí, takže se děti mohly a mohou dostatečně vyřádit. Zároveň probíhalo vyučování aragogie - klasické i méně tradiční lanové aktivity, přechod lana, ručkování... Současně jsme odpoledne pojali jako balónkové. Děti z balónků tvarovaly meče, zvířátka... Také jsme jim dali raketové balónky - tábor se najednou změnil na odpaliště raket :-). Na nástupu jsme dětem rozdali další "velké odměny", každý táborník dostal polštářek - macíček a krásně barevnou deku. Po večeři jsme si zahráli hru Latrína neboli "hra na hovno". Děti běhaly od hajzlbáby, od které dostaly žetonky ke košíčkům, kam je dávaly. Ale pozor, číhaly tu na ně průjmy a zácpa :-)

 

Sobota 22. 7.
Vzhledem ke včerejší pozdější večerce jsme dnes posunuli budíček. Dopoledne probíhá v Bradavicích vyučování - famfrpál, kouzelné tvory, jasnovidectví a věštění ...
Odpoledne probíhal v Bradavicích Famfrpálový turnaj. Studenti si připravili pokřiky, vybrali mezi sebou roztleskávačky. A turnaj mohl začít. Hrálo se systémem každý s každým. Během zápasu chytači hledali Zlatonku. Po turnaji jsme všechny hráče potříkali vodou.
Večer se nesl ve znamení párty na oslavu vítězství. Její součástí byly rauty včetně kouzelných nápojů (krev z jednorožce, nakládané bulvy, žabí vajíčka). V rámci oslav byla diskotéka a na závěr byl pro studenty připraven ohňostroj. Během diskotéky si děti mohly vyzkoušet brýle ukazující okolí a tábor při průletu dronu.

 

Pátek 21. 7.
Dnes jsme podnikli celodenní výlet do Karlových Varů. Navštívili jsme Záchranný kruh. Areál tvoří několik specifických budov včetně improvizované nemocnice, policejní služebny nebo hasičské stanice, které jsou vybaveny odpovídající technikou pro věrnou simulaci rizikových situací, včetně interaktivních simulátorů a trenažérů. Součástí areálu je také moderní dopravní hřiště s železničním přejezdem a další venkovní lokality pro simulaci rizik ve venkovním prostředí.
Samozřejmě nechyběla návštěva supermarketu, aby si děti nakoupily něco na zub.

Do tábora jsme se vrátili večer. Po krátkém odpočinku a setmění jsme dětem připravili noční hru - osvobození Siriuse. V lese po trase se rozmístili profesoři se svíčkou. Studenti po dvojicích prošli celou cestu a na konci si vzali klíč od vězení, ve kterém by uvězněn Sirius Black. Ale pozor, na cestě se taky vyskytoval mozkomor. Aby mohli studenti projít a mozkomor je nechytil, museli ho začarovat kouzelnou formulí. Hurá, Sirius byl osvobozen.



Čtvrtek 20. 7.
Dopoledne opět probíhalo vyučování. Během toho se po Bradavicích rozkřikla zpráva, že Tajemná komnata je znovu otevřena, nepřátelé dědice, mějte se na pozoru. Studenti nalezli zkamenělou kočku - paní Norisovou a zkamenělou Hermionu. Studentům byla přečtena historka o Tajemné komnatě. Nakonec byl paní Norisové i Hermioně podán kouzelný lektvar, který je opět oživil. Poté opět pokračovalo vyučování kouzlení, bylinkářství, kouzelní tvorové... Odpoledne jsme využili horkého počasí a pro studenty byla připravena spousta vodních her, jako přenášení vody, házení balónku s vodou. Na závěr jsme pořádali bitvu s vodními bombami. Večer probíhal trénink famfrpálu a hra Sirius Black - vyvěsili jsme pestrými barvami vybarvenou podobiznu Siriuse a nevybarvenou kopii museli studenti co nejpřesněji vybarvit. Aby to co nejvěrněji vybarvili, štafetově běhali k podobizně.

 

Středa 19. 7.
Dnes jsme se probudili do opravdu horkého dne. Po snídani jsme dětem rozdali táborová trička, udělali oddílové fotky (památka na kámoše z tábora). Poté následovalo vyučování - muzikologie, ošetřovatelství, bylinkářství, kouzlení. Největší překvapení pro naše studenty byla návštěva (pavoučí muži), která pro děti připravila malé táborové lanové centrum. Horké počasí jsme po obědě využili ke koupání v Lomíčku. Potom jsme si zahráli hru Dobbyho ponožka. Studenti si vyrobili z papíru 2 stejné ponožky, které jsme pak rozhodili v prostoru a oni je měli najít. Pak následovala hra Vrba Mlátička. Studenti se snažili uhodit lžící do pokličky, která byla u kořenů vrby, aby jí vypnuli. Večer byl táborák, ke kterému si všechny koleje připravili krátké divadelní představení o tom, jak vypadala škola čarodějů v různých období (pravěk, Přemyslovci, rudolfínská doba a budoucnost). Podle úrovně vystoupení asi máme celý tábor herců. Opravdu se jim to moc povedlo. Pak jsme si zazpívali a už hodně unaveni odpadli do chatek.

 

Úterý 18. 7.
Po snídani ještě dvě koleje vyrazili na koně, ostatní sbalili batůžky a hurá na výlet po okolí. Vzhledem k počasí (začalo být pěkně horko) jsme to na zpáteční cestě vzali na nanuka. Závěr výletu bylo opékání buřtů v táboře. Během cesty studenti plnili celotáborovou hru - zajišťovali pomůcky do 1. ročníku (měli najít např. živého jednorožce, oblázek, kopřivu, rybu...). S úkolem si děti poradily bravurně - i sovu pálenou přinesly (i když jen plyšáka :-)). Po svačině jsme si zahráli hru Troll, kdy po táboře pobíhal školník Filch, který házel dělobuchy a všem oznamoval, že máme v Bradavicích trolla. Ve vyznačeném prostoru po trollovi děti házely míčky a on zas po nich. Zvítězila kolej, které zbylo nejvíc studentů. Večer byl ve znamení letů na koštěti. Děti na koštěti musely překonat (proletět) překážkovou dráhu. Průlety byly opravdu tak rychlý, že některým z jejich vyrobených košťat moc nezbylo.

 

Pondělí 17. 7.
Dnes po snídani studenti dvou kolejí vyrazili na projížďku na koních. Tam probíhala škola v přírodě, luštili křížovky, sudoku, hlavolamy... Vyučování ostatních kolejí probíhalo v Bradavicích. Odpoledne nás navštívili příslušníci PČR. Připravili si pro děti slalom v brýlých stimulující požití alkoholu nebo drog. Pozorovat děti v brýlých byl opravdu zážitek. Současně dětem ukázali výstroj i výzbroj. Děti si vyzkoušely zásahové obleky, helmy i štít. To nejlepší na konec - byl cvičný zásah proti ozbrojené osobě. Nejen pro děti to bylo úžasné. Po svačině si děti zahrály živou dámu, kdy samy představovaly živé kameny. Po večeři jsme se pustili do kamene mudrců. Děti musely svým zpěvem uspat trojhlavého psa, pak na jeho obojku našly vzkaz, že musí najít klíče k truhle. Po otevření truhly jsme museli hádat hádanku, kterou lahvičku má Harry a Hermiona vypít - hlavně ne jed. Naštěstí děti poradily Harrymu i Hermioně dobře a my můžeme pokračovat dál :-)

 

Neděle 16. 7.
Po snídani jsme si zahráli hru kvarteto školního řádu. Nejdříve studenti shromáždili kartičky, které poté měli za úkol zkompletovat do čtveřice a následně z nich složit bod školního řádu.
Během dne si studenti vyráběli košťata, kouzelnické hůlky, učili se hymnu, trénovali famfrpál. Zároveň proběhla exkurze po bradavických pozemcích. Asi nejzajímavější byla chroptící chýše a komnata nejvyšší potřeby. Večer byl ve znamení kouzelnických sportů - basket, stolní tenis, vybíjená...

 

Sobota 15. 7.
Dnes odpoledne přijeli do Bradavic na základě uvítacího dopisu studenti prvního ročníku. Celá táborová základna už byla díky nápisům a výzdobě přeměněná na Bradavickou školu. Odpoledne se studenti ubytovali v chatě a byli rozděleni do jednotlivých kolejí (Havraspár, Mrzimor, Zmijozel a Nebelvír). Večer bylo slavnostní zahájení školní roku. Hospodářka Madame Rosmerta přivítala přítomné a v krátkém projevu je seznámila s nejdůležitějšími informacemi týkajícími se chodu bradavické školy. Současně byli představeni profesoři učitelského sboru.

 

LOMÍČEK 2016
ASTERIX A OBELIX


k


LOMÍČEK 2015
Od města k městu








Počasí Hradec (Plzeň-jih) - Slunečno.cz


ch






 
 
si a